Нержавіюча сталь постійно використовується як у виробництві, так і в побуті. Вона поділяється на два типи: харчова і технічна нержавійка, які мають суттєві відмінності.

Різниця очевидна з назв. Нержавіюча арматура широко застосовується в харчовій промисловості (наприклад, у ресторанному бізнесі), тоді як технічна нержавійка призначена для виробничих потреб. Вона використовується як основа для виготовлення фітингів, труб та клапанів.

Харчова нержавіюча сталь: характеристики, застосування та склад

Цей матеріал безпосередньо контактує з продуктами харчування, тому при його виготовленні приділяють особливу увагу захисту від корозії. Також харчова арматура повинна бути хімічно інертною та стійкою до агресивного середовища.

Для цього до складу такого матеріалу додають хром, а також нікелеві або титанові домішки. Харчова нержавійка не змінює вигляд чи колір під впливом середовища, в якому перебуває. Її використовують для виготовлення посуду, продуктопроводів, ліній розливу напоїв.

 

otlychyia-pyshchevoi-y-tekhnycheskoi-nerzhaveiky-1

Поширені марки харчової нержавіючої сталі

Найчастіше використовуються сталі серії AISI. Ось найбільш поширені марки харчової нержавійки:

  • AISI 304. Містить хром і нікель, не боїться корозії, агресивних впливів;
  • AISI 316. У її складі присутній молібден як легуючий компонент;
  • AISI 316Тi. Дуже міцна завдяки наявності в складі титану.

Кухонний посуд часто роблять на основі марки AISI 201. Цей сплав належить до недорогих, містить менше нікелю порівняно з AISI 304 і більше марганцю.

 

ustoychivost-nerzhaveyki-k-korrozii

Технічна нержавіюча сталь: для чого призначена, з чого складається

Такі сплави не вступають у контакт із продуктами харчування напряму, тому їх стійкості до корозії приділяють не так багато уваги. Технічна нержавійка призначена для використання в нормальних умовах, на її основі виготовляють різні деталі у виробництвах, наприклад:

Найчастіше цей матеріал потрібен у будівництві та машинобудуванні.

Основні марки технічної нержавійки

Марка

Аналоги позначення

Основні характеристики

AISI 430

08х17 | 12Х17

Феритна хромиста сталь, 

висока міцність і корозійна стійкість,

відмінна оброблюваність.

До складу входить залізо (близько 81%) та хром (16–18%)

AISI 403

410S | EN 1.4000 | 08Х13

Феритна нержавіюча сталь з додаванням алюмінію

мінімізує утворення аустеніту при високих температурах, що обмежує здатність сплаву до затвердіння

AISI 405

EN 1.4724 | 10Х13СЮ

Містить алюміній, стійкий до сірковмісних газів

Це неповний перелік, існують й інші типи. Технічна марка нержавійки AISI 430 також може містити додавання молібдену та сірки, селену, ніобію, стабілізацію титаном.

otlychyia-tekhnycheskoi-nerzhaveiky-2

В чому основна відмінність харчової від технічної нержавійки

Ці матеріали мають значні відмінності. Визначити, чи нержавійка є харчовою, можна за такими ознаками:

  1. Фізичні властивості. Матеріал першого типу зазвичай не магнітиться, але є винятки.
  2. Якість обробки поверхні. Харчова нержавіюча сталь не змінює вигляд і колір незалежно від середовища експлуатації.
  3. Наявність різних компонентів. Харчовий сплав містить хром і нікель для підвищення міцності.

Матеріал, що контактує з продуктами харчування, має гладку, неабразивну поверхню.

Як самостійно визначити, чи є нержавійка харчовою

Ось кілька способів:

  • використати допоміжний довідник по марках сталі;
  • за допомогою оцту. Як перевірити нержавійку таким чином? Опустіть її в 2% розчин на 2–3 дні. Харчова після цього не потемніє;
  • магнітом. Цей варіант не рекомендується, адже технічний матеріал також часто не магнітиться.

Візуально відрізнити харчовий метал можна також за типом поверхні.

Чим може бути небезпечна технічна нержавійка

Матеріал містить нікель, який може потрапляти у воду або їжу, цей метал здатний викликати алергію. Важливо знати, як відрізнити нержавійку, адже технічна змінює смак їжі, часто є джерелом канцерогенів.

Тепер ви знаєте різницю між різними типами сталі. На нашому сайті ви також можете прочитати, як правильно вибрати діаметр труб і кранів, дізнатися, як виміряти цей показник.